PILEGRIMSLEDEN - VANDRING OG KULTUR

Pilegrimssenter Dale-Gudbrand i samarbeid med DNT arrangerer vandring med kulturstopp på Pilegrimsleden i Gudbrandsdalen

Pilegrimssenter Dale-Gudbrand arrangerer for 6 år på rad turer på Pilegrimsleden under Peer Gynt stemnet. I samarbeid med DNT vil Per Gunnar Hagelien lede vandringer den 9 og 10 august. Turene er gratis og opplevelsene mange. 

Den 9 august går første etappe fra Fåvang til Ringebu Stavkirke. Strekningen er ca 12 km, og tar ca 5t inkludert kulturstopp, lett til middels vanskelighetsgrad. Vi møtes på P-Plass ved Dale-Gudbrands Gard på Hundorp der vi samordner kjøring til Fåvang via Ringebu Stavkirke. Turen starter fra den Høie bro på Fåvang der vi følger Kongeveien gjennom boligfeltet før vi fortsetter ut i skog og mark. På stier, grusveier og Kongevei går vi nordover mot Høgkleiva og bygdeborgen før vi går ned til Ringebu Stavkirke og Prestegård. Turen avsluttes her.

Andre del starter den 10 august og er ca 15 km, og tar 5t inkludert kulturstopp, middels vanskelighetsgrad. Vi møtes på P-Plass ved Dale-Gudbrands Gard på Hundorp der vi samordner kjøring til Ringebu. Turen starter på Ringebu Stasjon. Fra Vålerbrua opp gjennom boligfeltet Kjønås og ned mot Bærsveinhølen, ett gammelt brosted der elva Frya bruser i fossestryk. 

Vi går videre gjennom en gammel furuskog og gjennom de store Forr-gardene, inn i lauvskog på gammelt vegfar før vi kommer til Pilegrimssenter, Dale-Gudbrands Gard. Dette var et gammelt høvdingsete og maktsentrumet for Gudbrandsdalen i vikingtid. Her finner du historien om møtet mellom Olav den Hellige og Dale-Gudbrand i 1021, det historiske ”Kristningstinget” fra Snorres Heimskringla.

Turkoordinator: Per Gunnar Hagelien, Pilegrimssenter Dale-Gudbrand tlf. 456 04 608.

Påmeldingsfrist: mandag 8. august kl. 14:00.

Frammøte: P-Plass Dale-Gudbrands Gard kl. 09:00.

Les mer på DNT sine hjemmesider