PILEGRIMSLEDEN - KLIMA OG BÆREKRAFT

Pilegrimsleden er en klimavennlig og bærekraftig del av vårt reiseliv

BÆREKRAFT, KLIMA OG PILEGRIMSLEDEN


Pilegrimsleden er en vandringsvei mot Nidaros og Hellig Olavs gravsted – kanskje en av tidenes eldste form for turisme og en stadig økende trend der sakte vandring i naturen er produktet.
En av USA's fremste trendforskere uttalte i 2013 at vandring er en stadig økende trend blant mennesker i dag, .turistforeningens statistikk for 2016 viser også dette, Flere norske og utenlandske turister vil ut i naturen. Innovasjon Norge sine undersøkelser og analyser viser også dette.
Kanskje er det samfunnets høye hastigheter som gjør at mennesker søker tilbake til det å bruke kroppen, bevege seg sakte i naturen og få ro rundt seg i en lengre periode.
Pilegrimsleden er i hvert fall et produkt som oppfyller disse kriteriene som menneskene søker.
Det kan også være fokuset på klimautfordringene som gjør dette attraktivt. For Pilegrimsleden er klimavennlig turisme. Så kommer det aller fleste vandrerne med fly, men resten av reisen gjøres til fots.  Er det noe mer klimavennlig en å gå? Selvfølgelig ikke. Vandrerne ankommer Norge eller starter hjemmefra, de tar som oftest kollektivt og da tog til startstedet for vandringen. Så tar de bena fatt og går til sitt bestemmelsessted, så tar det tog eller buss tilbake. Det klimatiske fotavtrykket blir således lavt.
Så hva med forbruk under vandringen? Majoriteten bruker lite penger under sin vandring, de overnatter på enkle herberger eller i telt. De lager sin mat på herberget som blir drevet av fornybar energi (strøm) og drikker vann. Hvis de skulle bruke penger på et bedre måltid, så er dette ofte lokalprodusert og kortreist mat. De vasker klær enkelt, ja kanskje bare skyller det igjennom vann, engang i blant og forbruker lite vaskemiddel. Ofte er det håndvask. Avfall blir det også minimalt med, ingen brusflasker, lite eller ingen emballasje og dekketøy brukes gang på gang. Solkrem, myggspray og sårsalve er vel de eneste «kjemikalier» som brukes.
En vandring på Pilegrimsleden Oslo – Trondheim tar mellom 3 – 6 uker, ja noen går kanskje bare en uke, men under vandringen minsker de sitt forbruk og minsker sitt klimatiske avtrykk tilsvarende.
Dette gjør vandring på Pilegrimsleden til en økologisk bærekraftig og klimavennlig måte å oppleve Norge på.
Historie, Kultur, Miljø og Tro bindes sammen av pilegrim. Kanskje den eneste turistformen som binder sammen så bredt og mangfoldig, samtidig som den fremmer helse og bevegelse. Over 300 millioner er på pilgrisreise hvert år. Pilegrimer fra 140 land kommer til Santiago hvert år. I flg UN WTO er pilegrim  «Den mest voksende turisme».