NY SESONG OG NYE MØTER

Pilegrimssenter Dale-Gudbrand går i mot en ny sesong med vandring på Pilegrimsleden og ser frem mot nye spennende møter

PILEGRIMSLEDEN NY SESONG OG NYE MØTER.


Kom mai de skjønne milde og gjør skogen atter grønn heter det i sangen som vi har hørt i over 150 år. Og det er det som møter vandrerne nå når vi skriver 24 mai. Vi på pilegrimssenteret på Dale-Gudbrand har allerede hatt mange vandrere innom. De forteller om mye vann og grønne åssider, det er vår.
I år tegner til å bli et aktivt år, ja vi ser konturene av en enda større økning av vandrere på pilegrimsleden gjennom vår vakre bygd. Mai har allerede slått fjoråret i antall vandrere. 2017 er også et år med mange markeringer og jubileum som treffer oss direkte. Pilegrimsleden er 20 år, noe som vil bli markert med vandringer, foredrag, pilegrimsledens dag og ikke minst så skal kulturministeren ut å vandre. Reformasjons jubileet (500 år) vil også bli markert.
I fjor hadde Pilegrimssenter Dale-Gudbrand 42% økning i antall vandrere som var innom senteret og vi har tro på at denne økningen fortsetter. Pilegrimsleden rustes opp gjennom nymerking og rasteplasser, informasjonsskilt blir det flere av og forhåpentligvis flere åpne kirker. Pilegrimssenteret er også glad for at Sør-Fron kirke viderefører sine pilegrimskonserter.


Vårt første store arrangement er nå pilegrimsledens dag den 4 juni der vi inviterer alle til å gå sin strekning på Pilegrimsleden. Pilegrimsldens dag arrangeres for 4 år på rad og er lagt til første søndag i juni. Dette for å markere starten på vandringssesongen og skaperverkets dag.  Pilegrimssenteret vil arrangere, i samarbeid med kirken, DNT og andre, en vandring i hver kommune i Gudbrandsdalen. I Sør-Fron vil vandringen går fra Dale-Gudbrand til Skar og Vinstra. Der vi starter kl 1030 fra Dale-Gudbrands Gard og går opp til kirken, der holdes det gudstjeneste før vi vandrer videre til Skar. Vandringen fra kirken starter da kl 1200 og vi regner med å være i Skar ca 1430. I skar vil det bli enkel servering og underholdning. I år er vi også så heldige at pilegrimspresten i Hamar bispedømme, Lars Erlend Kielland vil delta. Vandringen avsluttes i Skar og de som vil går videre til Vinstra.

En snau måned etter pilegrimsledens dag ankommer den årvisse langvandringen til Hundorp og Sør-Fron. Her er det mennesker fra flere nasjoner, god aldersspredning og mangfold av grunner til å gå. Dette skaper mange gode møter og relasjoner som varer. Ja sågar er det flere som har dannet et samhold for livet gjennom ekteskap. Langvandringen bruker to dager på å gå gjennom Sør-Fron – det er lang tid synes nok mange, jeg vil si det er for kort. Det er jo så mye å se. Vi får i hvert fall oppleve elva Frya med juvet og Kvernflaten, Dale-Gudbrands gard med historien om Olav Harraldsson og Gudbrand av Dale, vi får se Sør-Fron kirke, kulturgarden Rudi, Sygard Grytting, Kjorstadfunna og husmannsplassen Skar, ikke minst naturen og kulturlandskapet. Deltagerne får også pilegrimsmesse ved ankomst på Dale-Gudbrands gard og nattverd i Sør-Fron kirke dagen etter. Vi får vist frem kulturkommunen Sør-Fron.

Gjennom sommeren kommer det også grupper og pressefolk fra fjern og nær som vil høre mer om pilegrim. Dette gjør vårt arbeid så interessant. Det er møtene mellom folk som teller, derfor er også Pilegrimssenter Dale-Gudbrand sitt motto –respektfulle møter mellom mennesker med ulikt livsyn og tro.
God vandring.